Blok Reinigingstechniek

Blok Reinigingstechniek reinigt in Hoorn de beelden die beklad waren door Actiegroep de Grauwe Eeuw !

Klik 2 maal op de foto’s voor groter beeld

HOORN De actiegroep de Grauwe Eeuw heeft afgelopen nacht meerdere beelden in Hoorn beklad.

Op hun Facebookpagina laten ze weten dat zijn onder meer het beeld van JP Coen, de buste van Bontekoe en het ‘museum Halve Maen’ zijn beklad.

De Halve Maen is momenteel bezig aan een tour van VOC-steden en is daarmee ontkomen aan het vandalisme, maar op de stoep voor de ligplaats staat het woord genocide op de grond geschreven.

Volgens de actiegroep is de verheerlijking van de Gouden Eeuw ongepast. De Grauwe Eeuw wil dat Nederland het ‘echte verhaal’ van die periode gaat vertellen. Volgens de groep bestaat die uit landroof, grondstoffenroof en genocide en niet – zoals nu door Nederland wordt gedaan – uit het romantiseren van massamoorden en het oppoetsen van koloniale misdaden door Nederland.

Genocide
Bontekoe en JP Coen moeten het ontgelden omdat ze volgens de groep Indische genocide op hun geweten hebben. Ook de Halve Maen – het schip waarmee Henri Hudson Manhattan ontdekte – zou naar volkerenmoord verwijzen.

De groep kondigt aan dat er nog meer acties zullen volgen door het hele land.

Reactie gemeente
De gemeente Hoorn laat in een reactie weten aangifte te hebben gedaan naar aanleiding van de bekladdingen. Ook geeft zij aan al sinds 2011 zowel de zegeningen als duistere kanten van het VOC-tijdperk te belichten.

In 2014 won het Westfries Museum zelfs een Cultural Heritage/Europa Nostra Award voor het project ‘De zaak Coen’. De jury noemde het project “een excellent voorbeeld voor de wijze waarop Europa’s complexe en ook vaak pijnlijke geschiedenis en erfgoed op een open en eerlijke manier en zonder te grote versimpeling of partijdigheid aan de orde kan worden gesteld.”

Blok Reinigingstechniek

Referenties

Blok Reinigingstechniek
Blok Reinigingstechniek

Contact

Gildenweg 2D • 1695 GD Blokker • Kantoor 0229-507930 • Mobiel 06-53794783 • Mail ericblok@live.nl